Runoratsut
Runoratsut
etusivu tallista tammat orit kasvatus

Runon Verapiina

KTK-II, KV-I, SV-II

© scirlin
Virallinen nimiRunon Verapiina   "Veera" Säkäkorkeus, väri150cm, tummanpunaruunikko
RekisterinumeroVH23-018-0428 Koulutustaso, lajiHelppo A, kouluratsastus
Syntymäaika, ikä05.05.2023   ikä* OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenhevonen, tamma KasvattajaMelina VRL-11408, Runoratsut
*Ikä: 4-vuotias:05.08.2023 ☆ 6-vuotias:05.12.2023 ☆ 8-vuotias:05.04.2024

Saavutukset

Kantakirjattu R-sunnalle 7/2023 - KTK-II (72p.)

Palkittu kouluvarsojen arvostelussa 8/2023 - KV-I (62p.)

Palkittu suomenhevosvarsojen arvostelussa 8/2023 - SV-II (60,2p.)

Luonnekuvaus

Villahaan Venlan varsa syntyi viimein toukokuussa 2023. Kisauransa jälkeen Venla eli ilman jälkikasvua todella pitkään, sillä en meinannut millään löytää sille täydellistä oria. Kun Tuulia T. tarjosi Tuulenpesässä asuvaa Kaunon Vaniljanallea Venlan sulhaseksi, oli varsasuunnitelmat kuitenkin äkkiä selvät. Niin Venlan kuin Vaniljanallen suvuissa virtaa ehta villahakalainen veri, ja tästä yhdistelmästä syntynyt varsa tulee taatusti loistamaan tulevaisuudessa kouluradoilla. Varsa syntyi kauniin, toukokuisen aamuyön tunteina, ja muistutti huomattavan paljon emäänsä. Nimikin sille oli mietittynä valmiiksi - varsasta tuli Runon Verapiina. Nimi juontaa juurensa emälinjan kantatammaan Vilariinaan.

Oletko joskus miettinyt mitä saadaan, kun yhdistetään kiltti ori ja äänekäs tamma? No, tässä tapauksessa saatiin kiltti, mutta äänekäs varsa. Veera on perinyt kivan - ja suorastaan helpon - luonteensa selvästi isänsä puolelta, enkä kyllä keksi yhtäkään (hoito-)toimenpidettä, mikä aiheuttaisi sen kanssa harmaita hiuksia. Ääntä tästä tammasta kuitenkin lähtee, ja jo pienestä pitäen Veera-varsa hirnui emänsä rinnalla kuin kumein sumutorvi konsanaan aina ruoka-ajan lähestyessä - tai miksei ihan vaan huvikseenkin.

Veeran kanssa kävi sinänsä kyllä ihan hyvä tuuri, sillä äänikomennot pelaavat sen kanssa molempiin suuntiin. Tamma komentaa palvelusväkeä tuomaan ruokaa (ja sassiin!) hirnumalla, mutta se on itsekin kuuliainen äänikomennoille. Veeran kanssa on puuhattu monenlaista maasta käsin tehtävää harjoitetta, ja se on oppinut mm. kulkemaan ihmisen vierellä, peruuttaamaan ja vaihtamaan askellajia puhtaasti äänikomennoilla. Tästä taidosta on hyötyä myös ratsastaessa, sillä jos jokin apu ei tunnu menevän tammalle muuten perille, niin tutun äänikomennon liittäminen pyyntöön tuottaa nopeasti tulosta. Veera saatiin koulutettua vanhempiensa tavoin helpon A:n tasolle, ja se onkin oikein kelpo kouluputte. Kisapaikoilla tamma käyttäytyy moitteettomasti, joskin muistaa kyllä ilmoittaa kimeillä hirnahduksillaan, että "täältä sitä tullaan, katsokaahan kaikki minua!". Kasvattajan näkökulmasta Veera kyllä onkin niin hieno, että kyllä sitä kelpaa esitellä.


© scirlin

Sukuselvitys

i. Kaunon Vaniljanalle
rt, 155cm
KTK-II, KV-I, SV-II
ii. Villahaan Nalle
rt, 154cm
KTK-III, KRJ-I, SLA-I, YLA1
iii. Mäkisuon Niilo
vrt, 153cm
KRJ-I, SLA-II, VSR Jälk. B
iie. Villahaan Elmiina
prn, 154cm
ie. Vuornan Villivanilja
rt, 158cm
KRJ-I, YLA2, SLA-II, KV-II
iei. Koistilan Muisto
m, 159cm
KTK-III, SLA-II, YLA3
iee. Koistilan Venla
rt, 158cm
KTK-III
e. Villahaan Venla
trn, 153cm
KTK-II, KRJ-I, SV-II
KRJ Finnhorse Champion 2023
ei. Runon Untamo
rt, 154cm
KRJ-I, SLA-I, SV-I
eii. Kaunon Tupla-Uuno
prt, 157cm
KTK-III, KRJ-I, SLA-I, YLA3, SV-I, KV-II
eie. Kanervarannan Malva
trn, 154cm
KTK-III, KRJ-II, Jälk. C
ee. Villahaan Vanni
rn, 150cm
eei. Villahaan Topias
trt, 139cm
KRJ-I, SLA-I, Jälk. C
eee. Runon Varpu
rn, 150cm
KRJ-I, SLA-II
Isälinja: Kaunon Vaniljanalle - Villahaan Nalle - Mäkisuon Niilo - Neron Nuotti (4)
Emälinja: Villahaan Venla - Villahaan Vanni - Runon Varpu - Vilariina (4)
Muita KRJ-palkittuja sukulaisia:
iiii. Neron Nuotti KRJ-II, YLA2, VSR Jälk. C
iiei. Murskavoitto KRJ-I, SLA-I, YLA1, VSR Jälk. C
ieii. Sumottaja Ch, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I
ieie. Kirsen Hento KRJ-II
ieei. Kaamosritari KRJ-I
eiii. Tenholan Turhapuro KRJ-I, SLA-II
eiie. Haavelilja KTK-II, KRJ-III, SLA-II, YLA2, SV-II
eeii. Ojalan Torsten KRJ-I, SLA-II, Jälk. B
eeie. Heinistön Kerttu KRJ-II, ERJ-II, SLA-II, VSR Jälk. AB, KRJ Jälk. AB
eeei. Valkaman Aarni KRJ-II

Jälkeläiset

Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Isä Omistaja


Kilpailukalenteri

Kilpailee porrastetuissa kilpailuissa
KRJ, Tasolla 5/4 (1824.5 op.)
Arvokilpailusijoitukset
19.04.2024 koulu, Tulip Carnival, Helppo A, 19/104 (67.757 %)
27.04.2024 koulu, Saura Spring Dressage, Helppo B, 4/43 (74,772 %)

Päiväkirja

31. heinäkuuta 2023 :: Kantakirjattavana

"Jes, suomenhevosten kantakirja on taas toiminnassa!" huikkasin Laurille. Aivoni alkoivat ruksuttaa hurjasti, kun mietin mitkä kaikki hevoset odottivatkaan kantakirjausvuoroa. Päädyin keräämään ilmoitussähköpostiin tammojen tiedot: heinäkuun kantakirjaustilaisuuteen lähtisimme omien kasvattiemme Runon Verapiinan ja Runon Cinderellan, sekä vastikään ostamani Routapirtin Pikkuvarpusen kanssa.

Lähdimme matkaan arviointipäivän aamuna. Edellisenä iltana olin jo pakannut kaiken tarpeellisen mukaan ja ottanut hevoset laitumelta tallin puolelle nukkumaan. Vaikka olin pessyt ja harjannut hevoset jo edeltävänä iltana, Cindy oli tapansa mukaan piehtaroinut yön aikana karsinansa ainoassa lantakasassa, ja minulla meni pitkä tovin sen puunaamiseen vielä aamullakin. Sillä välin kun pesin lantaa Cindyn lautasilta ja nyin heinänkorsia pois sen häntäjouhista, Lauri oli ehtinyt harjata Veeran ja ja Pipsan. Lopulta tammat kiiltelivät kilpaa pilven takaa pilkistävän auringon kanssa ja saatoimme lähteä matkaan.

Olin miettinyt jo hevosia mukaan ilmoittaessani, että Cindy olisi parasta viedä tuomareiden eteen ensimmäisenä, jottei se ehtisi sotkea itseään. Tamma esiintyikin edukseen, ja kantakirjattiin R-suunnalle peräti 75-pisteellä. Seuraavaksi esitin tuomareille Veeran, joka kantakirjattiin niin ikään ansiokkaasti II-palkinnolla, pistein 72. "Onnistuin valitsemaan Veeralle hyvän isäorin! Niin hyvän rakenteen Veera vanhemmiltaan peri!" hehkutin mielissäni. Lauri esitti tuomareille vielä viimeiseksi Pipsan, joka sekin pääsi kansiin ja kirjoihin II-palkinnolla, pistein 70. Kiitin onneani siitä, että meidän hevosemme arvioitiin suuren tilaisuuden alkupäässä, sillä Pipsa alkoi näyttää nopeasti hapanta naamaa, saadessaan ilmeisesti tarpeekseen kaikesta hevos- ja ihmisvilinästä.

Tällä kertaa tilaisuudessa ei näyttänyt olevan mukana muita Runon kasvatteja, joten kun olimme saaneet omat hevosemme valmiiksi, aloimme valmistella niitä kotimatkalle. Omien kasvattien menestystä olisi tietysti pitänyt jäädä muuten seuraamaan. Matkalla pysädyimme vielä "mitalikahveille" - niin ylpeitä saatoimme taas olla tammoistamme!.


© Runoratsut :: Tausta © Pixabay
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen