Runoratsut
Runoratsut
etusivu tallista tammat orit kasvatus

Vuornan Puuterinalle

KRJ-I, ERJ-I, SV-I

© Kuvaaja ei halua nimeään esille
Virallinen nimiVuornan Puuterinalle "Puh" Säkäkorkeus, väri156cm, vaaleanpunarautias
RekisterinumeroVH18-018-0526 Koulutustaso, lajiHeA, 100cm, koulu- ja esteratsastus
Syntymäaika3.3.2018   17-vuotias OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenhevonen, ori KasvattajaLiia, Vuorna

Saavutukset

Palkittu ERJ:n laatuarvostelussa 5/2023 - ERJ-I (105p.)

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa 4/2023 - KRJ-I (106p.)

Palkittu varsa-arvostelussa 4/2018 - SV-I (32,85p.)

Luonnekuvaus

Puh on jo aika mones Vuornasta ostamani karvaturpa, eikä ostopäätöstä ole tarvinnut jälkeenpäin katua. Sen lisäksi, että ori on upean näköinen takkutukkineen ja söpöine vuohistupsuineen, se on monipuolinen ja varma kaveri lajiin kuin lajiin. Tulemme kisaamaan sen kanssa ensialkuun ainakin koulu- ja esteratsastuksessa. Luonteeltaan Puh on vähän höntti. Se on sisimmiltään varsinainen ujopiimä, vaikka yrittääkin esittää aina urheampaa. Ori on silti suloisin tuntemani halinalle, joka kiipeäisi mielellään vaikka lempi-ihmisensä syliin. Silti sen täytyy kukkoilla aina uusille tuttavuuksille.

Hoidettaessa Puh on lähes ärsyttävän hellyydenkipeä. Se nojailee tuttuihin hoitajiin autuaan onnellisen näköisenä, eikä pidä pienintäkään kiirettä, kun hoitotilanteesta pitäisi siirtyä kohti töitä ja ulko-ovea. Toinen ongelmia aiheuttava toimenpide hoitaessa on kavioiden puhdistus, sillä Puh jättää raskaat kavionsa aina täysin ihmisen kannateltaviksi. Ja ikään kuin ominaisuus ei olisi jo itsessään todella ärsyttävä, saan kuunnella kengittäjän napinaa aiheesta joka ikinen kerta. Muut toimenpiteet sujuvat orin kanssa kuin tanssi, eikä minun ole tarvinnut koskaan stressata sitä, että pääsemmekö tällä kertaa pesukarsinaan tai kuljetusautoon ilman kommervenkkejä.

Ratsuna Puh on yksinkertainen työmyyrä. Se puksuttaa tasaisen varmasti eteenpäin omalla moottorillaan ja kuuntelee ratsastajan apuja tunnollisesti. Esteratsukin orista saatiin leivottua, sillä sen itsevarmuus ponnistuskohtien ja laskeutumisten kanssa on huippuluokkaa. Samoin kouluratsuna Puh on sellainen kaveri, jota ei ihan heti toiseen vaihtaisi. Kisapaikoilla Puh on myös hyvähermoinen ja rauhallinen, enkä yhtään ihmettele, että sitä erehdytään usein uskomaan ruunaksi. Puhilla on varmasti levein ja tasaisin selkä jonka päällä olen koskaan istunut, enkä keksi juuri parempaa tapaa viettää vapaapäivää, kuin kierrellen maastoreittejä Puhin kanssa ilman satulaa.

Sukuselvitys

i. Kalevankarhu
vprt, 152cm
KRJ-I, ERJ-I, SLA-II
ii. Alholan Karhunen
vprt, 154cm
iii. Alholan Konto
iie. Walon Pruuni
ie. Pola
rt, 150cm
iei. Knektinen
iee. Juurakan Janna
e. Puuteripilvetär
rt, 158cm
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I
ei. Pius
vprt, 154cm
eii. Pinkonen
eie. Voimaveen Martta
ee. Puuteripilvi
vprt, 154cm
eei. Pernin Urhotus
eee. Puuteri
Isälinja: Kalevankarhu - Emälinja: Puuteripilvetär

Jälkeläiset

Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Emä Omistaja
19.8.2022 o. Runon Uppo-Nalle KTK-III, SV-I Pirunkorven Sinilintu Hiivurin sh:t
06.8.2022 t. Adinan Kanelinalle KTK-III Adinan Kaneliviineri Adina
14.9.2018 o. Runon Nalle Puh Vaniman Rustiikki Verso
11.9.2018 t. Runon Vanessa KTK-II, SV-I Runon Vanilja Tiikeriluola
1.7.2018 t. Runon Puuterimimmi SV-I, SLA-II Runon Muru-Martta Ratsutalli Lilja


Kilpailukalenteri

Näytä sijoitukset (KRJ: 40, ERJ: 40)
Arvokilpailusijoitukset
31.07.2018 ERJ-Cup, Mörkövaara, 100cm, 5/162
31.08.2018 VSR-Cup, Susiraja, Helppo A, 1/89
31.08.2018 KRJ-Cup, Oldfinion, Helppo A, 5/223
30.09.2022 KRJ-Cup, Villa Backa, Helppo B, 13/134
03.05.2024 ERJ Estemestaruus, Varismäki, 90cm (Suomenhevosmestaruus), 4/73 0 vp

Päiväkirja

30. maaliskuuta 2022 :: Tilannekatsaus

"Missä se kevät oikein viipyy?!" Tuskailin hevosten loimituksen kanssa pakkasmittarin näyttäessä -17 astetta. Pakko myöntää, että ulkona oli kyllä todella kaunis aamu ja pakkasen luvattiin laskevan iltapäivällä 0 asteen tuntumaan. "Ihan ihmeellinen kevät, vai onko se muka aina tällainen?" Puh höristi toista korvaansa kuunnellessaan jupinoitani, mutta jatkoi sitten heinien mutustamista karsinan seinään kiinnitetystä verkosta. Kiinnitin viimeisen soljen Puhin loimeen ja jäin setvimään sormillani sen harjaa, orin nappaillessa viimeisiä heinänkorisia suuhunsa. "Olet sinä kyllä hieno hevonen", juttelin Puhille. Aloin laskeskella mielessäni, että ori alkaisi olla vihdoin näyttöjensä puolesta valmis vietäväksi KRJ:n ja ERJ:n laatuarvosteluihin. Puhin jälkeläislistalla komeilee viisi hienoa varsaa, joista erityisen tykästynyt olen sen viimeisimpään varsaan, Runon Uppo-Nalleen. Jos käy niin, etten jätä Puhista enää itselleni varsaa kotiin, niin voisin hyvin nykäistä Uppo-Nallen omistajaa hihasta ja lainata sitä jollekin tammalleni.. Niin tai näin, nyt alkaisi olla aika kiillottaa varusteet ja sukia kisa-look ojennukseen, sillä pähkäilyni lopputuloksena olisi Puhin vuoro osallistua huhtikuun laatistilaisuuksiin. Pidetään peukkuja, että ori nappaa kotiintuomisiksi ykköspalkinnot.


7. huhtikuuta 2018 :: Kaksi uusi vuornalaista

Meille muutti maaliskuussa kaksi vuornalaista: yksipolvinen Puuterinalle-ori ja kolmepolvinen tamma, nimeltään Hattarapyörre. Saimme varsat mittatilaustyönä, kun innostuin kyselemään Liialta tallin varsasuunnitelmia solmiessamme kauppoja eräästä Runo-varsasta. Uudet vuornalaiset ovat koko talliväen mielestä iki-ihania, kuten kaikki Vuornan kasvatit tapaavat olla.

Jäämme odottamaan, tuleeko varsoista niiden vanhempien näyttelymenestyksen myötä kantakirjakelpoisia. Puhin emä on kantakirjattu II-palkinnolle ja Hillan isä III-palkinnolle, joten voi hyvin olla, että varsat pääsevät myöhemmin tänä vuonna kantakirjaan vanhempiensa siivellä. Jos ei, alamme kiertää näyttelyitä sertien toivossa. Ilmoitin molemmat hevosvahvistukset huhtikuun suomenhevosvarsojen laatuarvostelutilaisuuteen, johon ne osallistuvat ollessaan kaksivuotiaita. Molempien pitäisi saada ainakin hyvät sukupisteet, sillä varsat tulevat potentiaalisista yleispainotteisista yhdistelmistä - vanhemmista, joilla on melko vakuuttavia kisanäyttöjä. Toivotaan sormet ja varpaat ristissä, että murut osaavat myös käyttäytyä tilaisuudessa edukseen, jotta molemmat saisivat kotiintuomisiksi vähintään SV-II -palkinnot.

Minulla on jo liuta suunnitelmia molempien varsojen päänmenoksi tulevaisuutta ajatellen. Molemmista aletaan koulia vähin erin yleisratsuja kouluradoille ja estekentille, joissa lajeissa niille kisataan toivon mukaan hyvällä menestyksellä täydet sijoitukset. Puhille haluaisin saada sen elämän aikana vähintään neljä varsaa, kun taas pidempisukuiselle Hillalle riittää hyvin kaksi jälkeläistä, joista ainakin toinen jää kotiin. Siinä sitä riittääkin sitten tekemistä, kun varsa-arviointien jälkeen aletaan metsästää kantakirjakelpoisuuksia ja treenataan tavoitteellisesti ainakin kahta lajilaatuarvostelua, ja kenties suomenhevosten rotulaatuarvostelua, silmällä pitäen. Hiljaa hyvä tulee, joten edetään maltilla ja katsotaan mitä aika tuo tullessaan.


© Runoratsut :: Tausta © Pixabay
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen