Runoratsut
Runoratsut
etusivu tallista tammat orit kasvatus

Vaniman Rustiikki

Muistoissamme † 29.4.2024

KTK-II, KRJ-II, ERJ-III, SV-I

© lupa yksinoikeudella
Virallinen nimiVaniman Rustiikki "Ruusa" Säkäkorkeus, väri150cm, tummanpunaruunikko
RekisterinumeroVH18-018-1095 KoulutustasoHeB, 60cm, noviisi valjakko
yleispainotteinen
Syntymäaika, ikä15.05.2018   22-vuotias OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenhevonen, tamma KasvattajaVanima

Saavutukset

Palkittu ERJ:n laatuarvostelussa 4/2024 - ERJ-III (86,5p.)

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa 5/2023 - KRJ-II (95,75p.)

Kantakirjattu R-suunnalle 7/2018 - KTK-II (70p.)

Palkittu 2-vuotiaana suomenhevosvarsojen arvostelussa 6/2018 - SV-I (33p.)

Luonnekuvaus

Kasvattajan kertomaa: Etsitkö hevosta, joka seuraa omistajaansa kyseenalaistamatta yhtäkään saamaansa käskyä? Olet löytänyt etsimäsi! Hieman vajavainen aivokapasiteetti korvaantuu kovalla työmoraalilla, jonka avulla varsasta on mahdollista kouluttaa koulu- ja valjakkoratojen kiistaton tähti. Varsan värivalikoima on kimon isän ja hopeanruunikon emän ansiota varsin mielenkiintoinen.

Emme saaneet hopeanruunikkoa, emmekä edes kimoa varsaa. Ruusasta tuli hyvin tavanomaisen näköinen ruunikko, joka kasvoi nippanappa hevoskokoiseksi. Tykästyin siihen silti valtavasti, sillä kuten kasvattaja kuvaili, tamma on hieman hömelö, mutta todella ahkera työmyyrä. Ruusa tuntuukin toimivan sellaisella paina tästä -napilla, sillä se tekee juuri sen, mitä siltä pyytää. Ei yhtään enempää, eikä vähempää. Muun ajan se haaveileekin omiaan, eikä juuri kiinnitä huomiota lähiympäristöön. Ruusa on helppohoitoinen hevonen, eikä sählää turhia.

Ruusan vanhemmat ovat menestyneet kouluratsuina ja valjakkoajossa, isä myös esteradoilla ja kenttäratsuna. Kun Ruusaa alettiin ratsukouluttaa, kokeilimme sen kanssa ennakkoluulottomasti kaikkia lajeja. Päädyimme valmentajani kanssa siihen tulokseen, että tamman kanssa tähdätään kolmen lajin kisaradoille: kouluun, esteille ja valjakkoajoon. Kenttäratsastus putosi pois lähinnä siitä syystä, etten ole kokenut lajia koskaan omakseni, emmekä olleet aivan varmoja, riittäisikö säyseällä tammalla haastavaan lajiin muutenkaan paukkuja.

Kouluratsuna Ruusa on rehellinen työmyyrä. Se ei oikaise kulmia, mikäli ratsastaja on selässä määrätietoisena ja osaa vaatia tammalta hyvää suoritusta. Jos selässä aikoo vain matkustaa, Ruusakin menee sieltä, missä aita on matalin. Tamma ei ole mikään liitokavio, mutta siltä taittuu helpon B:n radat moitteetta. Tammalla on tosin varsin ponimaiset askeleet, ja varsinkin harjoitusravissa on melko tuskaisaa istua. Kun Ruusan saa liikkumaan reippaasti ja pidentämään askelta, siitä kuoriutuu mukava ratsu. Valjakkoajossa tamman vahvinta alaa on koulukokeet. Se ohjautuu pienillä avuilla ja kantaa itsensä näyttävästi. Tamma pärjää hyvin myös parivaljakossa, sillä se ei tunnu häiriintyvän lähellä liikkuvasta hevoskaverista, eikä sen puoleen hälisevästä yleisöstäkään.

Ruusalta ylittyvät myös pienet rataesteen. Yksittäin se ylittää 80-90cm esteitäkin, mutta ratana sujuu varmimmin hieman pienemmät esteet. Tamma on kärsivällinen esteratsu, eikä se taatusti ampaise holtittomaan pierupukkilaukkaan, vaikka tiedossa olisikin mieluisaa tekemistä. Ruusa selvästi nauttii hyppäämisestä – niin irtona, kuin ratsastajaa kantaen. Tamma ei ole liikkeistään järin vikkelä, mutta aika mikä ehkä hävitään esteiden välissä korvataan sillä, että Ruusa on todella luotettava hyppääjä. Ellei lähestyminen ole todella epäonnistunut, se ei takuulla kiellä tai kierrä esteitä. Puomitkin tuntuvat pysyvän kannattimillaan, kuin ne olisi liimattu paikoilleen.

Kaikkiaan Ruusa on todella mukava hevonen. Se tekee kyseenalaistamatta juuri sen, mitä siltä pyydetään. Uskon että lempeästä tammasta kasvaa loistava kisakaveri, ja kisauran jälkeen joku saa siitä mukavan vuokrahevosen monipuoliseen harrastamiseen.

Sukuselvitys

i. Rikinä
rtkm, 152cm
KTK-III
ii. Riekki
rtkm, 154cm
iii. Rikenius
iie. Samelie
ie. Terinna
trt, 151cm
iei. Viikar
iee. Lyyli Adeele
e. Eskimiitti
hprn, 142cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, VVJ-I, SLA-I
ei. Herkkaus
hprn, 140cm
eii. Metsämiekkonen
eie. Harmella
ee. Enniitti
rt, 145cm
eei. Alvard
eee. Unen Lahja
Isälinja: Rikinä - Emälinja: Eskimiitti

Jälkeläiset

Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Isä Omistaja
4.9.2023 o. Runon Poseidon Runon Ikaros Runoratsut
9.9.2022 o. Runon Kaarnavene KTK-III Kaarnan Karneoli Lindgård
14.9.2018 o. Runon Nalle Puh Vuornan Puuterinalle Hopeatuuli


Kilpailukalenteri

Näytä sijoitukset (KRJ: 40, ERJ: 40, VVJ: 40)
Arvokilpailusijoitukset
30.11.2022 ERJ-Cup, Couture Sporthorses, 50cm, 2/49
30.11.2022 ERJ-Cup, Couture Sporthorses, 60cm, 3/54
31.05.2023 ERJ-Cup, Glenfort Stud, 60cm, 2/40
31.07.2023 ERJ-Cup, Couture Sporthorses, 50cm, 2/43
30.11.2023 ERJ-Cup, Couture Sporthorses, 50cm, 1/72

30.06.2023 VVJ-Cup, Fellbury Stud, Noviisi, 8/80

30.09.2018 KRJ-Cup, Harmaatuuli, Helppo C, 7/162
31.08.2018 VSR-Cup, Susiraja, Noviisi, 2/31
31.10.2018 VSR-Cup, Susiraja, Helppo B, 7/70

Päiväkirja

25. toukokuuta 2018 :: Ripaus maalaisromantiikkaa

Hihkuin riemusta, kun huomasin Vaniman heräilevän horroksestaan ja tekevän paluuta kuvioihin. Kyseessä ei ole nimittäin itselleni mikä tahansa talli; Runoratsujen ensimmäinen suomenhevostamma muutti meille juurikin Vanimasta, ja Vaniman Roseten myötä aloittelin hiljalleen suomenhevoskasvatusta. Nyt muutamia vuosia myöhemmin Runoratsujen kasvattiliitteen alle on syntynyt jo yli 200 suomenhevosvarsaa - kaikki kiitos tämän ensimmäisen suomenhevoshankinnan. Niinpä pidin silmät tarkkana ja olin heti kärppänä paikalla, kun Vanimaan alkoi syntyä uusia varsoja. Rosetesta oli jo aika jättänyt, ja tuli korkea aika saada sille talliin seuraaja. Yllätyin tosin itsekin, kun iskin silmäni lyhytsukuiseen, yleispainotteiseen varsaan. Vaniman Rustiikkiin. Kuvittelin nimittäin kirjoittavani kauppakirjat pitkäsukuisesta kouluratsusta. Niin tai näin, saimme talliin ihanan tammavarsan, joka oikein huokuu maalaisromantiikkaa! Aloin jo ideoida kotimatkalla nimiä sen varsoillekin: Romanssi, Romantiikka, Rustiikka..


© Runoratsut :: Tausta © Pixabay
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen