Runoratsut
Runoratsut
etusivutallistatammatoritkasvatus

Runon Lenni

Muistoissamme † 20.1.2018

KTK-III, KRJ-I, SLA-I, Jälk. C

© Suomen Hippos/ Pirje Fager-Pintilä
Virallinen nimiRunon Lenni "Lenni" Säkäkorkeus, väri159cm, kulomusta
RekisterinumeroVH15-018-0789 Koulutustaso, lajiHelppo A, 90cm, yleispainotteinen
Syntymäaika, ikä10.04.2015 | 20-vuotias OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenhevonen, ori KasvattajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Palkittu arvonimellä SLA-I tammikuussa 2018
(pisteet: 15 + 18 + 25 + 21 + 14 = 93p.)

Palkittu arvonimellä KRJ-I lokakuussa 2015
(pisteet: 7,5 + 43 + 25 + 20 + 9,5 = 105p.)

Kantakirjattu palkinnolle KTK-III lokakuussa 2015
(pisteet: 18 + 17 + 16 + 17 = 68p, R-suunta)

VSR:n Jälkeläisluokka C myönnetty huhtikuussa 2017


Kun suunnittelin varsaa yhdistelmästä, jonka molemmat osapuolet olivat oikukkaita tuuliviirejä, en voinut kuin toivoa, että varsa perisi geeninsä aikaisemmilta sukupolvilta. Jonkin ihmeen kaupalla toiveisiini vastattiin, ja sen lisäksi että maailmaan könysi herttainen, kiiltävän musta orivarsa. Siitä kasvoi vielä kilttikin kuin mikä!

Lenni tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa, olivatpa kyseessä sitten tarhakaverit, naapurin lapset taikka tallikissat. Ori osaa ottaa tilanteen kuin tilanteen lunkisti, eikä se juuri korvaansa lotkauta, vaikka ympärillä tapahtuisi mitä. Hoidettaessa ja käsiteltäessä Lenni on aina tyyni, vaikka se nyrpistääkin hieman nenäänsä, kun sen jouhia aletaan setviä tai mahanalusta harjata. Jos satut kuitenkin löytämään juuri oikean kohdan sään vierestä, Lenni antautuu täysin rinnoin rapsutteluun, ja on ikuinen ystäväsi. Myös varustaminen sujuu muutoin mutkitta, mutta satulavyö on hyvä kiristää vähän kerrallaan, sillä ori ei jostain syystä pidä vatsanalusen koskettelusta.

Ratsuna Lenni on erittäin mukiinmenevä suomalainen yleispuksu. Se taitaa niin koulu- kuin estekenttien juttuja, ja on kaikkiaan mukava ja eteenpäinpyrkivä ratsu. Lenni ei varsinaisesti ole mikään tallin pienin hevonen, mutta kokoonsa nähden sillä on siltikin aivan järjettömän suuret askeleet. Kestää aikansa tottua orin harppovaan raviin ja liitävään laukkaan, sillä matka tuntuu taittuvan puolta nopeammin, kuin toisella samankokoisella hevosella. Niinpä kentältä tuntuu loppuvan usein tila kesken mikäli sinne joutuu sovittautumaan yhtä aikaa toisen ratsukon kanssa. Suurista askelistaan johtuen Lenni ei ole myöskään mikään kolikon päällä kääntyjä, vaan se vaatii selkeitä, suuria linjoja tehtävistä suoriutuakseen. Ori on kuitenkin hyvin työorientoitunut, ja se antaa aina kaikkensa miellyttääkseen ratsastajaa.

Esteillä Lennin suuret askeleet tuntuvat olevan kuitenkin vain eduksi, kunhan sen kanssa löytää sopivan rytmin ja osaa sovittaa askeleet esteiden väliin sopiviksi. Lenni suoriutuu radoista lähes aina kiitettävällä ajalla, ylittäen esteetkin puhtaasti. Hyvään draiviin päästessään ori innostuu kuitenkin toisinaan liikaa, jolloin sitä joutuu toppuuttelemaan – Lenni selvästi nauttii hyppäämisestä.

Maastossakin ori on usein turhan innoissaan, ja Lenni sipsuttaa – mikäli niin nyt voi näinkin suuriliikkeisestä hevosesta sanoa – innokkaasti eteenpäin. Ori hörisee ja puhaltelee aina metsäteillä kuin se olisi ensimmäistä kertaa uudessa maailmassa, mutta pysyy kuitenkin aisoissa. Kaikkiaan Lenni on todella ihana ja rehellinen suomenhevonen.

Sukuselvitys

i. Sokerikuun Lumous
m, 159cm
KTK-III, KRJ-II, Jälk. C
ii. Metsäkartanon Mikken
m, 160cm
iii. Vinkare
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA2
iie. Kultahippu
ie. Seljasaaren Helmetär
rt, 154cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, SLA-I, SV-II, Jälk. C
iei. Velmeri
KTK-II, KRJ-I
iee. Harmatar
e. Mörkövaaran Leina
prt, 157cm
Ch, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, YLA1
ei. Riiviöiden Huurto
rtkm, 154cm
KRJ-II, ERJ-II, KERJ-I, SLA-I, Jälk. B
eii. Malvin
KERJ-I, Jälk. C
eie. Hämeenahon Haltijatar
Jälk. B
ee. Ventoksen Lena
prt, 157cm
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, YLA1
eei. Hallaniityn Ekaykä
eee. Rusetti-Leija
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, SLA-I, YLA1, Jälk. C
isälinja: Vinkare (3) - emälinja: Rusetti-Leija (3)

Jälkeläiset

Lennillä on 3 jälkeläistä; 2 oria, 1 tamma.
Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Emä Omistaja
01.11.2016 o. Runon Liinus Villahaan Valentiina Kemiina
21.08.2016 t. Runon Henrika SV-I Runon Hanipöö Mustasuo
19.03.2016 o. Runon Leevi KTK-II, KRJ-II Runon Halita Haavelaakso


Kilpailukalenteri

Näytä sijoitukset (KRJ: 43, ERJ: 43)

1 VSR-sijoitusta
31.10.2017 VSR-Cup, koulu, Vaativa B, 5/68

Päiväkirja

2. elokuuta 2016 :: Lempihevosesta riippakiveksi ja all the way back

Touhutessani tänään Lennin kanssa, uppouduin hetkeksi ajatuksiini ja aloin miettiä yhteistä taivaltamme. Kun katson tänä päivänä Lenniä, en voi muuta kuin huokailla ihastuksesta. Miten siitä rimppakinttuisesta orivarsasta onkin kasvanut näin hieno, upea, mahtava ja superhyperihana hevonen? Lenni oli jo syntyessään yksi suurimmista suosikeistani, mutta orin täytettyä neljä jokin muuttui. Harkitsin jo vakavissani luopuvani siitä, sillä minulla oli samasta isästä toinenkin musta ori tallissa, joka tuntui paljon eksoottisemmalta ja upeammalta haastavine luonteineen ja kiiltävine karvoineen. Jokin sisälläni piti kuitenkin pienestä, kiltistä Lennistä kiinni, enkä voisi olla tänä päivänä juuri kiitollisempi.

Havahduin uudestaan orin hienouteen vaapun kysellessä Lennistä tilausvarsaa Haavelaaksoon, sillä mieleeni välähti nyt jo aika hölmöltä tuntuva ajatus: mikäli iäti fanittamani tallin omistaja näkee Lennissä jotain erikoista, silloin siinä on sitä myös oltava. Niinpä otin kertaalleen hylätyn kasvatin tarkemman syynin alle, ja aloin miettiä syitä sille, miksi olimme aikanaan erkaantuneet. Lennin molemmat vanhemmat ovat kivoja hevosia, joiden kanssa olen jaksanut puuhastella ja käydä laatuarvosteluissakin. Lennillä on kaikkiaan kiva suku, ja se on menestynyt hyvin kilpailuissa – sijoittuen cupeissakin. Niinpä otin itseäni viimein niskasta kiinni ja astelin nöyränä tyttönä vanhan tutun hevosen karsinaan. Huokaisin helpotuksesta, sillä rapsuttaessani Lenniä säästä juuri oikeasta kohdasta, tiesin, että kaikki kaunat oli unohdettu, ja voisimme jatkaa siitä mihin aikanaan jäimme. Lenni on paras.


© Runoratsut :: Tausta © Pixabay
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen